Hur kan vi hjälpa dig?
callcenter
Filtrera sökning

Avstånd till…

Avstånd till…
Rensa

Bekvämligheter

Antal stjärnor

Antal stjärnor (0 till 5):

Prisintervall

Prisintervall


Typ av boende

Måltider

Tema


Gästrecensioner

Valuta för pengarna
Gästomdöme
Rekommendationer
0%
|
50%
|
100%
|

BetalningsmetodSenaste inläggen från Hotellbloggen


Oslo, jakten på den försvunna väskan..

Jag vaknade upp på hotellrummet och såg mig vilset omkring.. Just det, vi befann oss ju i Oslo.. Huvudvärken sprängde efter en livad kväll ute på stan och jag började kolla att allt var med hem till rummet.. Plånboken check, telefonen check, kompisen Tompa check, väskan…. Neeeej! Min väska med astmamedicin, glasögon och min fina kamera var försvunnen, panik….

Jag och Tompa hade alltså tagit oss till Oslo för att jag hade vunnit en paketresa till Eurovison Song Contest.
Norges huvudstad har mycket att erbjuda, kultur, sevärdheter, friluftsliv och sportevenemang. Längre ner i texten kommer några tips från min Norske vän Mari.

Men tillbaka till 2010. Resan inleddes med att jag anlände lite tidigare än Tompa så jag promenerade ner till ”Aker Brygge”, ett gammalt varvsområde som gjorts om till fina butiker, restauranger, bostäder och kontor. Aker Brygge ligger vid vattnet centralt i Oslo och det är väldigt trevligt att promenera längs småbåtshamnen och alla restauranger med uteserveringar. Inne i viken ligger även ”Akershus fästning” och därifrån har man en fin utsikt över staden och Aker brygge.

Aker brygge
Aker brygge.

Aker brygge
Aker brygge.

Utsikt över Aker Brygge
Utsikt över Aker Brygge.

Jag fortsatte min sightseeing i centrala Oslo och vandrade den berömda paradgatan ”Karl Johan” upp till det ”Kungliga slottet”. Slottet stod klart 1849 och omges av den stora ”Slottsparken”. Från slottet har man en fin utsikt ner över centrala Oslo och Karl Johan.

Kungliga slottet
Kungliga slottet.

Min kompis Tompa hade anlänt till hotellet så när jag var nöjd med dagens sightseeing så jag gick tillbaka till hotellet där vi startade upp resans första fest. När det var dags att ta sig ut till arenan där Eurovision song contest skulle hållas så tog vi med oss en flaska rom för det kändes ju smart just då.. Ute på gatan mötte vi en rysk sjöman som inte drog sig för att halsa ur vår romflaska iförd sin sjömanskostym. Otur för honom att vi fotograferade det hela och att vi råkade visa fotot för hans befäl senare under helgen…

Vid arenan så klev vi in genom VIP-ingången såklart och fick fina platser på långsidan. Stämningen var hög i arenan och självklart hejade vi på vårt svenska bidrag så mycket vi kunde. Det var semifinal i tävlingen och trots vårt stora stöd så missade det svenska bidraget att ta sig till final. Det var väl lika bra att ta sig ut i Oslos nattliv och glömma fiaskot i tävlingen. Det blev en otroligt bra och rolig kväll ute på stan och jag antar att vi kom hem till hotellet väldigt sent…. Och sedan kom ångesten när jag insåg att väskan var borta….

Tompa låg kvar i sängen medan jag yrvaket begav mig ut på stan på morgonen för att försöka komma på var väskan kunde ha blivit kvarglömd. Efter en timmes letande var det bara att ge upp, det kändes inte okej med tanke på medicinen, glasögonen och kameran…

På eftermiddagen hade vi picknick i ”Stenparken” tillsammans med vännerna Morten, Ulrika och Tanja. Vi berättade om våra äventyr och vännerna skrattade så tårarna rann… Jag behövde min astmaspray och visste inte hur jag skulle få tag på en ny. Då berättade Morten att han hade en spray i sin lägenhet som jag kunde få. Lägenheten låg dock en bra bit från parken. Tanja kom då på att hennes far körde ju taxi i Oslo, eventuellt kunde ju han åka och hämta sprayen om det gick att ordna så att någon kunde hämta ut den från lägenheten.. En halvtimme senare levererades en astmaspray i taxi till parken!
Tompa kom på att vi hade nog en del foton från kvällen i mobilen.. Vi skrattade gott åt alla bilder men insåg även att det fanns en del detektivarbete att göra. Vi kunde se många byggnader i bakgrunden på bilderna så eventuellt kunde vi gå runt i stan och komma fram till var vi varit med hjälp av dessa bilder… Vi hittade även en filmsnutt inne på den sista baren vi besökte och där syns kameraväskan i bild, man kunde även se ett vitt tak över uteserveringen… Nu hade vi ett bra uppdrag till kvällen! Det blev en rolig kväll på stan då vi gick runt och letade bakgrunder… Vi kom en bra bit på väg men hittade aldrig den sista baren!

Letandet fortsatte nästa kväll tillsammans med Tanja, Tompa och Ulrika. Hur många uteserveringar kunde det finnas med vita tak?? Vi träffade två norska tjejer vid Rådhuset och vi berättade vår historia om väskan. Tillsammans tittade vi på bilderna och tjejerna kände på sig åt vilket håll vi skulle gå. Vi gick förbi det lilla torget vid Rådhuset där jag letat 10 gånger och fortsatte in i en liten gränd. I slutet av gränden kom vi fram till en öppning… och där!!! Jag kände igen mig direkt och visst var det ett vitt tak över uteserveringen! Stället var det första jag passerade då jag lämnade hotellet första morgonen för att leta efter väskan… Misstaget jag gjorde då var att inte titta fem meter åt höger då jag gick förbi den gatan…
Jag vågade inte jubla än, någon gäst kunde ju ha stulit väskan.. Jag klev in och frågade nervöst bartendern ifall de hade någon kvarglömd väska. -Ja den står där på hyllan! Vi såg astmamedicinen i väskan och förstod att någon har det nog jobbigt nu!
Vilken lycka!! Väskan fanns kvar och även innehållet! Oj vad det firades den kvällen, och väskan kom med hem den kvällen….

Resan avslutades med ett besök till Oslos operahus. Operahuset invigdes 2008 och är klätt med vit Carraramarmor. Det har blivit en av Oslos stora turistattraktioner att vandra runt på operahusets tak och njuta av utsikten. Vilken tur att jag hade min astmaspray och kamera på taket….

Operahuset i Oslo
Operahuset i Oslo.

Vandring uppe på Operahusets tak
Vandring uppe på Operahusets tak.

Sport. Oslo kan erbjuda mycket inom idrott och friluftsliv. En klassiker är skidtävlingarna på den legendariska skidstadion ”Holmenkollen”. Jag och Tompa ville naturligtvis uppleva den stämningen så 2011 reste vi tillbaka till Oslo och checkade in hos kompisen Ulrika som bodde vid ”Bislet”, en annan av Oslos kända arenor. Även Tanja anslöt och tillsammans åkte vi upp till Holmenkollen för att uppleva Skid-VM under tre soliga dagar. Det var kallt då vi tog vår plats vid skidspåret, frosten i träden glittrade vackert i morgonsolen. Norrmännen på plats tog väl hand om oss svenskar och vi blev bjudna på mat och dryck trots att våra egna ryggsäckar var fyllda av proviant. Norsk radio kom fram och intervjuade mig i direktsändning, jag försökte att inte låta nervös… Plötsligt kom en kvinna springandes över skidspåret och fram till oss. Det var den tyska åkaren Tobias Angerers fru. Vi hade blivit goda vänner under OS i Vancouver året innan så det var kul att ses igen. Sedan dök Sveriges Television upp och gjorde ett roligt reportage om mig och Tompa. Inte lätt att se cool ut i peruk och sverigetröjor haha.

Jag och Tompa besöker gärna evenemang världen runt
Jag och Tompa besöker gärna evenemang världen runt.

Dagens tävling var stafett och vi hade höga förväntningar på det svenska laget. Den norska publiken var helt fantastisk då de hejade fram sitt lag till seger, Sverige kom tvåa. Stämningen inne i Holmenkollen var helt magisk! Vilken folkfest! Är man det minsta idrottsintresserad så borde ett besök i Holmenkollen under ett mästerskap stå på ”att göra listan”.

Folkfest i Holmenkollen
Folkfest i Holmenkollen.

Det blev tre soliga dagar i Holmenkollen som vi aldrig kommer glömma. De norska fansen tog väl hand om oss svenskar eftersom vi inte vann något guld under de dagarna. Efter tävlingarna var vi på en after ski utanför arenan med utsikt över hela Oslo. Fansen sjöng och dansade tillsammans i solnedgången, det var fantastiska dagar och kvällar i Holmenkollen! En av kvällarna glömde jag min Sverigeflagga på en bar men den gången satte vi inte igång något detektivarbete dagen efter….

Holmenkollen
Holmenkollen.

Jag bad min norska vän Mari att dela med sig av några tips till Oslo:

Oslo – the place to eat.

The Norwegian capital – Oslo. The winter is drifting away as the sun is making the grand entrance to greet the new season. On each corner you can see small café’s, bars, bistros and restaurants serving sun-starved Norwegians their first ”ute pils” – beer enjoyed outdoors. But Oslo got so much more to offer when it comes to indulgement for the pallet than the beer. If you are one of those beer thirsty hounds – who really want a good experience when it comes to beer, I would to recommend Schouskjelleren Microbrewery – it is a nice little brewery where you can have a wide selection beer. Absolutely worth a visit!

When it comes to eating, I want to give you a quick tour around our capital, let you get a few tips and hints. There are many good gems to dig in some hefty soul food from dusk to dawn around here. Is there a better way to start the day, than a proper American breakfast? To do so, you should go to one of the hippest areas in town called Grunerløkka. It is here you will find the American diner called Night Hawk Diner. It is like taking a glance of the golden 50`s, jukeboxes, sassy waitresses, tin roof and barstools – and please order a tall stack of pancakes and Norway’s answer to a five-dollar-milkshake on the side. True American style! You should make a reservation a week in advance I would recon, because this is a popular place.

So after some strolling around the opera, the royal castle and the pier at Aker Brygge I suggest you straighten your shirt and visit the Teatercafeen for a classy lunch in historical Art Nouveau surroundings. This makes a sever contrast from the all American breakfast. Here you could order some traditional fine lunch, tea, or a glass of Champagne while you look at the people passing by, or all of the portraits on the walls- old singers, actors and writers mostly Norwegian.

When you first find yourself in Oslo – I would absolutely recommend to have a walk at Akershus fortress, this is actually a castle from the middle ages. Some of our kings and queens are berried here – and also a guided tour is quite fascinating if you are in to history. After a few hours, dinner is perhaps on your mind at this point. You do not have to walk far for my next recommendation – there is a nice restaurant at the fortress called Festningen Restaurant. It is rather on the finer side, but it is not a require to have a jacket. But the food here is just as amazing as the view and surroundings. The food is classical continental – and you have a good sight in to the kitchen, so you might be amused or impressed by their clean work. You should make a reservation.

To finish of a wonderful food-bonanza like this, there is nothing better than to taste a few fancy drinks – and I know where to get your thirst covered. A good walk up to Grunerløkka, through all of those hipsters-vibes of vintage fashion, small bars and bistros you visited earlier, you will find Bar Boca. The interior is authentic 1950`s and the cocktails are fantastic – so is the music and atmosphere. Make sure to order a bloody Mary – because this is the best one I ever had.

I hope you will enjoy our humble capital. Eat, drink, live in the moment and enjoy life! /Mari

Ha det bra ! / Lengan :)

Populära hotell att boka i Oslo:

Best Western Karl Johan Hotel
Hotellet ligger vid Oslos huvudgata, Karl Johan, mellan Kungliga slottet och Stortinget i en byggnad med anor från 1899.

Radisson Blu Plaza Hotel
Med 37 våningar och fantastisk utsikt över Oslo och Oslofjorden.

Anker Hotel
Prisvärt hotel med trevligt läge i Oslo, beläget mellan Karl Johan och cafeer, restauranger och uteställen i Grünerløkka.

Best Western Oslo Airport
Ibland kan man behöva övernatta nära flygplatsen. Hotellet ligger 3 km från Oslo Airport Gardermoen, med busservice till och från flygplatsen.
Jamaica, one love one heart.

- Hans pappa var en vit broder från Liverpool, hans mamma en svart syster från Jamaica, vi brukar säga att han var som kaffe med mjölk!
Bland vajande palmer och reggaemusik berättar den entusiastiske guiden om legendaren Bob Marleys ursprung. Vi befinner oss i Nine Miles på Jamaica, Bob Marleys hemby. Ännu en resedröm förverkligas!

Bob Marleys Mount Zion i Nine Mile
Bob Marleys Mount Zion i Nine Mile.

Jamaica är den tredje största ön i Stora Antillerna i Karibiska havet. Kritvita stränder blandas med tropiska skogar och bergskedjor. Öns högsta punkt är Blue Mountains Peak, ett paradis för utflykter bland hajkare. Det är även därifrån den berömda kaffesorten Blue Mountain kommer. Ön är indelad i 14 stycken kommuner ”parishes”, och huvudstaden Kingston ligger i parishen med samma namn. Språket man talar är Engelska men oftast talas dialekten Patwa. Jamaica blev självständigt 1962 men har Elizabeth ll som drottning. De första invånarna var Taínoindianerna men de dog ut då européerna kom till ön tillsammans med slavar från Afrika. Indianerna klarade inte av de sjukdomar som européerna förde med sig, bland annat smittkoppor.

På sockerplantagerna hade man stora problem med råttor och ormar så man planterade in rovdjuret mungo från Indien. Mungon hade inga naturliga fiender på ön så de ökade snabbt i antal samtidigt som det blev ont om ormar. Av de ormar som fortfarande finns kvar på Jamaica så finns det inga som är giftiga.
Landets nationaldjur är en liten kolibri, Rödnäbbad fladderstjärt.

Mat och dryck. På Jamaica dricker man rom, Appleton är den mest kända. Romen finns i många goda drinkar och tröttnar man på paraplyer i glasen så testar man kanske den lokala ölen Red Stripe istället. Dagen efter att man testat alla drinkar i baren så smakar frukostens alla olika färskpressade juicer gott!
Maten influeras från världens alla hörn. En populär kryddblandning som används till skaldjur, fisk och kött är jerk. Kryddan är en bra present att köpa hem till vännerna som skött vattningen av dina blommor under semestern. Nationalrätten är ackee tillsammans med salt fisk. Ackee är en frukt som när den serveras påminner om äggröra.

Lunch i Karibiska havet
Lunch i Karibiska havet.

Jamaicas största inkomstkälla är turismen. De största turistorterna är Negril, Montego Bay och Ocho Rios. Under Juli till November så kan det förekomma orkaner på ön. Tropiskt klimat gäller, med andra ord varmt och fuktigt. Valutan är Jamaicanska dollar och dessa kan turisterna spendera på färgglada kläder, träsniderier, kryddor, rom, kaffe samt på roliga utflykter.

Vi bodde i Runaway bay och hann med att göra några intressanta utflykter.

Runaway bay


Runaway bay.

Nära Falmouth rinner floden Martha Brae och där flöt vi fram på flottar gjorda av bambu. Vi pratar inte om någon forsränning här, man glider lugnt fram på floden och passerar genom djungelliknande natur. Efter all reggaemusik vid poolbaren så känns det skönt att få en lugn stund och bara njuta av omgivningen. Självklart får man hjälpa till att ”köra” flotten om man vill!

Flottfärd Martha Brae

Flottfärd Martha Brae
Flottfärd Martha Brae.

1970 öppnade Ross Kananga, Jim Gore och Stafford Lue ”Jamaica Swamp Safari”. Där visade de upp olika djur, bland annat krokodiler, alligatorer, ormar, leoparder och lejon. Vid ingången satte de upp en skylt med texten ”Trespassers will be eaten” När Bondfilmen Live and let die skulle spelas in så letade filmteamet efter häftiga miljöer att filma i. De såg skylten och tittade in i parken. Det slutade med att Kananga själv fick göra stunttricket i den berömda scenen då James Bond hoppar på några krokodiler för att fly från en liten ö, omringad av reptilerna. Ross Kananga gjorde scenen fem gånger och fick flera skador under försöken. Vi besökte farmen och fick se de olika tagningarna av scenen på en tv. Snyggt hoppat av Ross! Vi fick chansen att hålla i en liten krokodil samt att vandra runt bland parkens alla andra djur. Fåglar åt mat ur våra händer och mungos fräste åt oss då vi kikade in i deras bur.


Jamaica Swamp Safari.


Närkontakt med reptil på Jamaica Swamp Safari.

En av Jamaicas populäraste utflyktsmål är vattenfallen Dunn´s river falls. Vattenfallet är 180 meter långt och 55 meter högt. Det är uppdelat i små vattenfall med små ”pooler” mellan sig. Det är populärt att köpa badskor och sedan klättra upp för vattenfallet. Man börjar nere vid den vita sandstranden där den första Bondfilmen ”Dr No” spelades in. Sedan klättrar man uppför fallet tillsammans med en guide. Vegetationen bygger ett tak över vattenfallet vilket skyddar besökarna från den starka solen samtidigt som det blir magiska synintryck. Guiderna är skickliga på att hjälpa till med att visa var man ska gå och de hjälper även till med att fotografera besökarna. Givetvis förväntar de sig dricks från gruppen då alla till slut tagit sig upp till toppen av vattenfallet. Dunn´s river falls måste besökas om man är på norra Jamaica under semestern!

Dunn´s river falls
Dunn´s river falls.


Med Johan och Jakob klättrade vi upp för vattenfallet.

1945 föddes Robert Nesta Marley i den lilla byn Nine mile. Hans föräldrar Cedella och Norval separerade snart och Robert växte upp tillsammans med sin mor. De sökte lyckan i Kingston men hamnade i slummen i Trenchtown. Robert blev vän med Neville Livingstone och på 60-talet uppträdde de tillsammans i bandet ”The Wailing Wailers”, nu som Bob Marley och Bunny Wailer. 1966 gifte sig Bob med Rita Anderson och de fick flera barn tillsammans. Bob Marley blev sedan en legendar inom reggaemusiken. Han framförde bejublade konserter in i det sista. Han drabbades av cancer och avled i Miami 1981. När man besöker hans barndomshem i Nine Mile så möts man först av försäljare som vill sälja marijuana till turisterna på parkeringen. Efter att vänligt men bestämt tackat nej så kliver man in i souvenirbutiken och sedan hamnar man i en restaurang/bar/utställning. Vill man besöka Bobs mausoleum och barndomshem så måste man ta en guidad tur. Guiden berättar om Bobs liv och visar runt på Mount Zion där barndomshemmet och gravarna finns. Det är andäktigt att besöka de två husen där Bob, hans bror och mor ligger begravda.

Bob Marleys barndomshem
Bob Marleys barndomshem.

Bob Marleys mausoleum
Bob Marleys mausoleum.

Jamaica är en pärla i Karibien och jag återvänder gärna till de vita stränderna, de vackra palmerna och den medryckande musiken.


Vita stränder och palmer, Jamaica är ett paradis!

Lengan

Populära hotell att boka på Jamaica:

Hedonism II
Adults only i Negril.

Holiday Inn Sunspree Resort Montego Bay
Direkt på stranden och 2 km till en golfbana.

Sunset Jamaica Grande Resort
I hjärtat av Ocho Rios, direkt på en vit sandstrand med nära till shopping och restauranger.

RIU Ocho Rios
5-stjärnigt all inclusive strandhotell i Ocho Rios.

Rooms on the beach Negril
Detta hotell med 57 rum vetter mot Karibiska Havet intill Negrils milslånga strand, berömd för sin vita sand och spektakulära solnedgångar.

Sandals Montego Bay
Beläget på den längsta privata stranden på Jamaica.

Club Ambiance
Ett ”Adults only” i Runaway Bay.
Vancouver / Whistler

-Kom hit! Jag står bredvid Lindsey Vonns mamma! Någon minut efter telefonsamtalet till Rickard så gick vår dröm i uppfyllelse….

2010 gjorde jag och min kompis Rickard en fantastisk resa till OS i Vancouver. Det blev två otroliga veckor i Vancouver och Whistler med upplevelser som vi för alltid kommer bära med oss och vi knöt vänskapsband i Kanada som senare har lett fram till återseenden med guldkant…

Vancouver ligger i sydvästra Kanada i provinsen British Columbia. Staden ligger vid havet med snötäckta berg som en vacker kuliss i bakgrunden. Staden har fått smeknamnet ”Hollywood north” eftersom där finns Nordamerikas tredje största filmindustri efter Los Angeles och New York. Stadens största industrier är skogsbruket och turismen. Miljön runt Vancouver lockar många som vill uppleva friluftsaktiviteter. Inom 30 minuters bilfärd finns tre skidorter. Det finns gott om leder för mountainbike, man kan testa forspaddling eller varför inte åka på en valsafari till havs.

Jag älskade att promenera runt i Vancouver och ibland fick man nästan känslan av att vara i New York då man gick bland höghusen med sina spegelglas i Downtown. Enda skillnaden var att mellan husen så såg man bergen i bakgrunden.


Vancouver.

När vi var på ishockey i Vancouver så träffade vi ett gäng svenska tjejer som hade flyttat till staden och tack vare Facebook så har jag kontakt med några av dem än idag. För att ge er läsare en del bra tips om Vancouver så frågade jag Cissi Young som har bott i staden sedan 2003 om hon hade några favoriter:

”Det är så många saker jag gillar med Vancouver! Det är otroligt vackert, kombinationen av skyskrapor, höga berg, stränder och hav är svart att slå för en storstad. Tillgänglighet till natur upplevelser är härligt, att det typ 30 minuter från centrum finns utförsåkning på vintrarna och fantastiska hajker på sommaren är underbart. Jag uppskattar även den avslappnade stämningen som råder i staden, folk är väldigt vanliga. Det blandat med utmärkt shopping och många utmärkta restauranger och barer/pubar. Plus att man alltid känner sig trygg har gjort att jag trivs otroligt bra!

När det kommer till restauranger så finns verkligen all typ av stil, stämning och mat man kan tänka sig här. Svart att välja men några favoriter är:
För vegetariskt gillar jag Acorn
För indiskt är Viji’s fantastisk
För sushi gillar jag Miku
För mexikanskt gillar jag Tacofino
För latinska smaker gillar jag Cuchillo
För pizza och öl i kombination med en aktivitet är One under oslagbart
För kinesiskt gillar jag Bao bei

Utflykter?
Om man kommer långväga ifrån tycker jag att man måste passa på att besöka Whistler, ett mecka för utomhus aktiviteter, som ligger typ 1,5 timme från Vancouver. Det ar lika härligt där uppe oavsett årstid. Passa på att besöka Scandinave Spa om ni är där uppe for en tyst och otroligt avslappnad upplevelse.

Deep Cove är ett annat fint område utanför stan som ligger vid havet, där kan man hajka, hyra kajak, äta jättegod mat och shoppa i söta butiker.”

Vilka bra tips! Tack Cissi!! Längre ner i bloggen kommer det tips till Whistler…

Här följer några av våra upplevelser från de Olympiska vinterspelen 2010.
Det kommer upp så många minnen från resan när man tänker tillbaka. Både upplevelser vi hade live på arenorna samt ögonblick framför storbilds-TV´n på Robsons square eller framför någon tv inne på vår sportbar i kvarteret. Jublet då Kanada vann sitt första guld under spelen. Konståkningsparet som åkt ihop sedan 7-års åldern och nu fick vinna OS på hemmaplan till kommentatorernas upphetsning: -CAN YOU BELIEVE IT !! Tjejen som lyckades ta brons i konståkning bara dagar efter sin mors död.

Resan började med att Rickard gick till fel gate i Köpenhamn då han skulle resa till Vancouver. Missat flyg och han var tvungen att köpa en ny biljett…. Jag missade flyget vid en mellanlandning i Calgary så där blev det Lengan – Rickard 1-1….

Första veckan bodde vi på ett hostel i Vancouver, centralt läge och rolig personal. Vi hade nära till Robsons square som varje dag fylldes av fans som tittade på storbilds-TV eller minglade runt bland sponsorernas tält. Där stod vi i vårsolen och såg Sverige vinna sitt första guld i längdskidor. Folkfesten under ett OS är som ett gift, man vill bara ha mer och mer….


Folkfest på tävlingarna.

I Vancouver fanns det flera ställen där man kunde festa med andra fans, German house, Holland Heineken House och Irish house. Vi firade första guldet inne i Irish house och undrade över varför irländarna hade ett ställe under vinter-OS men det visade sig att de faktiskt hade sex stycken deltagare..

En dag gjorde jag en liten sightseeing och besökte bland annat Vancouver lookout. Där åkte man hiss på utsidan av tornet och hamnade sedan på toppen där man hade en fantastisk utsikt 360 grader över staden. Havet och bergen i solnedgången, en magisk upplevelse och en sevärdhet jag verkligen rekommenderar.


Utsikt från Vancouver lookout.

Själva OS-elden stod nere vid vattnet och med bergen i bakgrunden fanns där fina fotomöjligheter.


Den Olympiska elden i Vancouver.

I Vancouver såg vi ishockey och curling. Det var första gången vi såg curling live och det var bra stämning på läktarna. Curling är en stor sport i Kanada så publiken var verkligen igång, det var vi också då vi satt där och firade nya medaljer i skidspåren med öl och vin :) Vi hade med oss egna medaljer som vi använde de dagar då Sverige lyckats ta sig upp på prispallen. Vi fick applåder på curlingen då vi hängde på oss två medaljer var eftersom Sverige lyckats bra i längdskidor den dagen.


Det svenska guldlaget i curling.


Kul på curling med våra inköpta medaljer.

Tävlingarna i längdskidor gick uppe i bergen runt Whistler så dit fick man åka med buss från Vancouver. Det var avfärd tidigt de dagar man skulle upp dit men bussfärden från Vancouver till tävlingsområdet uppe i bergen höll oss vakna. Även om vi var trötta ville vi inte missa en sekund av de vykortsvackra bilderna utanför bussen. När vi kom fram fick vi gå 1200 m i uppförsbacke, inte helt enkelt trots att det var i början av resan. Vi fasade för hur jobbig backen skulle bli senare under resan, konditionen skulle nog inte bli bättre och bättre resonerade vi..

När man väl kom upp till skidarenan så möttes man av en otroligt vacker utsikt över snöklädda berg.
Vi hade tur med vädret och under tävlingarna i skidskytte och längdskidor så stod vi i gassande solsken iklädda endast t-shirt på överkroppen. Vi fick ett rykte att föra otur med oss för det blev aldrig något guld till Sverige på de tävlingar som vi närvarade vid… Men till sist… En dag när snön vräkte ner över arenan så var det dags för herrarnas stafett i längdskidor. Jag och Rickard stod på läktaren precis innan mållinjen och vi började måla upp en vision av att detta var dagen, nu var det dags!


Jag och Rickard på arenan för skidskytte och längdskidor.

Tävlingen inleddes och Sverige fanns med i toppen. I stafett tävlar fyra åkare för varje land och när Sveriges sista åkare började dra ifrån de övriga i fältet så steg stämningen på läktaren. Jag och Rickard var i extas och hoppade runt av nervositet. Speakern på arenan skrek – The swedes are going crazy!
Precis när den svenske åkaren kom in på arenan så kom solen fram och när han passerade oss vid mållinjen så visste glädjen inga gränser! Äntligen fick vi se ett guld live under detta OS. Folk hemma skrattade åt oss då vi syntes i TV och när det var dags för prisutdelning så vinkade det svenska kungaparet till oss, de stod på samma läktare som vi. Vi upplevde många fina dagar på skidarenan men guldet slog naturligtvis allt!


Svensk guldglädje i stafett.

Nere i Vancouver blev det några ishockeymatcher, bland annat Sverige – Slovakien i damturneringen. I herrarnas turnering såg jag under den första veckan USA-Norge och Sverige-Vitryssland. När Kanada spelade sin första match i turneringen så stannade hela Vancouver, inte en människa fanns ute på stan. Då passade jag på att besöka den enorma officiella Olympic superstore. En affär med alla tänkbara olympiska souvenirer. Alla andra tider på dygnet så var det 200 meter kö till affären, men nu när Kanada spelade ishockey så var det bara att promenera rakt in…

Första veckan var över och det var dags att flytta upp till skidorten Whistler.
Där checkade vi in hos familjen Thompson som driver pensionatet Bear trail in. Vi välkomnades av Pamela och Rod samt deras barn Marielle, Broderick och Tess. Vi fick ett rum inne i deras hus och varje morgon var det hemlagad frukost, lyxigt! Vi trivdes väldigt bra och blev goda vänner med familjen.

Den andra veckan fortsatte med tävlingar i längdskidor och en dag när vi gick till bussen i Whistler så ropade en kvinna ”heja Sverige!” Det var skidåkaren Tobias Angerers fru. Vi blev goda vänner och träffade sedan på varandra flera gånger under veckan. Några år senare fick jag intervjua henne i svensk TV på skid-VM i Norge… På tal om Norge, på bussen tillbaka till Whistler så satt jag och pratade med en norrman hela vägen. Han var mycket trevlig och vi pratade OS-minnen. När vi klev av bussen så gick det upp för mig att det var skidlegendaren Vegard Ulvang som jag hade suttit bredvid hela vägen…

Jag och Rickard tyckte att det svenska laget behövde lite bättre konkurrens i teamet så vi hyrde längdskidor en dag i Lost Lake. Det var första gången som Rickard stod på ett par längdskidor, ett par år senare genomförde han Vasaloppet, en tävling på 90 km!! Bra gjort! Det kunde man inte tro när man såg honom i spåren vid Lost Lake hahaha


Träning i Lost Lake, Whistler.

De långa bussresorna mellan Vancouver och Whistler var inte över för att vi hade bytt boende. En dag tog vi bussen ner till Vancouver för att se Sverige spela kvartsfinal i ishockey mot Slovakien. Vi hamnade på fjärde raden och flera sms hemifrån vittnade om att vi fick bra TV-tid.. Däremot var det inga glada miner som syntes på oss, Slovakien var mycket bättre än Sverige. Det kändes overkligt att ligga under med 4-2 i sista perioden och till sist blev det förlust med 4-3. Nedslagna insåg vi även att sista bussen tillbaka till Whistler hade gått. Vi gjorde några försök att lifta men hittade ingen bil som skulle norrut. Istället hamnade vi i ett regnigt Lonsdale där en trevlig nattvakt skjutsade oss till ett café som hade öppet hela natten. Där fick vi vänta i nästan fem timmar innan den första bussen till skidarenan gick. Till sist kom bussen och vi åkte direkt från Lonsdale till skidarenan…. Jag gjorde ett försök att få köpa en öl men fick svaret. – No beer before 9 AM!….. Det var ett långt jobbigt dygn….

Nästa dag var vi väldigt trötta då vi tog liften upp till slalomtävlingarna i ett regnigt Creekside. Under hela OS hade vi haft ett mål, att fotografera Lindsey Vonn, utförsåkaren från USA. Denna dag var vår chans eftersom hon skulle tävla i slalom. Efter det första åket så var vi genomfrusna och vi mingalde runt på skilda håll jag och Rickard. Jag såg en väg där det stod en del folk och efter ett tag förstod jag att åkarna gick förbi där. Jag ställde mig vid staketet och tittade en stund och märkte att flera amerikanska ledare kom fram till kvinnan bredvid mig och pratade. Plötsligt gick det upp för mig att det var ju Lindsey Vonns mamma som stod bredvid mig och vi började prata. Hon var verkligen trevlig och jag bytte en svensk pin mot en kobjällra med Lindsey Vonns namn på. En ledare kom förbi och sa att Lindsey var på väg så jag ringde Rickard,
-Kom hit! Jag står bredvid Lindsey Vonns mamma!
Rickard hann precis fram i samma sekund som vår dröm gick i uppfyllelse. Lindsey kom fram till sin mamma och pratade, jag kunde naturligtvis inte låta bli att sträcka fram min biljett och Lindsey signerade den. Det var kaos runtomkring men jag och Rickard stod där precis i centrum och njöt. Innan Lindsey gick iväg så önskade jag henne lycka till, vårt uppdrag var slutfört :)

Till slut träffade vi Lindsey Vonn
Till slut träffade vi Lindsey Vonn.


Kobjällror är ett måste på OS.

Dagarna i Whistler började ta slut och det var dags att åka tillbaka till Vancouver för att spendera ett par dygn där innan hemresan. Det var tråkigt att ta farväl av värdfamiljen Thompson men vi hade gjort upp en plan tillsammans. Marielle var väldigt duktig i skicross så vi sa att om fyra år skulle vi ses igen för att heja på henne under OS i Sochi…. Fyra år senare stod jag tillsammans med föräldrarna Rod och Pamela och grät glädjetårar i Sochi då Marielle vann OS-guld!!!! Den historian finns i ett annat blogginlägg här på Zleepings bloggsida. Sök på Sochi.

Jag och Rickard åkte ner till Vancouver. Han reste hem medan jag hade ett par dagar kvar i staden.
Under ett års tid hade jag försökt få tag i en biljett till OS-finalen i ishockey utan att lyckas och nu var det omöjligt. Kanada och USA skulle mötas och jag läste att det var den mest eftertraktade biljetten i kanadensisk idrottshistoria… Den sista dagen på OS så gick jag ut på stan tidigt för att känna på stämningen. Överallt var det redan långa köer till alla barer för att få komma in och se finalen på TV. Jag gick ner till ishockeyarenan för att få känna på atmosfären på plats, snart skulle hela världens blickar riktas mot den arenan. Jag såg en volontär sälja en biljett för 2600 dollar… Overkliga priser på svarta börsen!
Plötslig såg jag en rysk supporter visa tre fingrar till en svarta börsförsäljare. Jag gissade att han menade tre tusen men jag tyckte att han sa 300… Kunde det vara möjligt? Jag gick fram och kollade. Det visade sig vara en besviken supporter som hade de bästa biljetterna, kategori A, värda 775 dollar, men han ville bara ha 300 dollar styck! Overkligt. Jag förklarade att försäljaren bara ville tjäna pengar, jag var en äkta supporter som ville se matchen, jag ville ha EN av biljetterna. Ok sa ryssen och jag chansade, biljetten kunde ju bara inte vara äkta för det priset. Det kunde bara inte vara sant! Tio minuter senare ringde jag hem till min pappa som fyllde år, – Grattis på födelsedagen! Jag står inne i ishockeyarenan!!
En tår rann faktiskt på kinden, jag hade fått tag i den mest eftertraktade biljetten i Kanada för mindre än halva priset. De som satt på raden bakom mig hade betalat 2500 dollar per biljett…


Stämningen på finalen i ishockey.

Jag satt där på rad sju, ensam med gul Sverigetröja bland alla rödklädda kanadensare. Stämningen var magisk, jag har aldrig upplevt något liknande i en arena. The Black Eyed Peas låt ”I got a feeling” spelades och hela publiken sjöng med. Jag fick sms från vänner hemifrån, ”Vad fan gör du på finalen!?” Jag syntes ganska bra i TV med min gula tröja. Matchen var spännande och arenan kokade då Kanada gjorde 1-0 och sedan 2-0. De flesta trodde nog att det var klart men USA kom tillbaka och med 25 sekunder kvar av matchen så kvitterade USA till 2-2… Det blev sudden death, sista målet vinner. Det kunde ju inte bli mer spännande, idrottshistoria, och jag satt där mitt i allt och bara sög in. Det absolut häftigaste jag var med om inom idrott. Innan sudden death så spelade Europes ”The final countdown” Nervositeten i arenan låg som ett lock över isen, mina bänkgrannar tuggade i sig sina naglar och miljoner TV-tittare gjorde sig beredda för att se vilka som skulle få OS sista guldmedaljer. Pucken släpptes och nu var det på riktigt. Vem skulle skulle göra ett misstag? Eller skulle finalen avgöras på en prestation? Det blev Kanadas spelare Crosby som fick sista ordet. Pucken gick in i USA´s mål och ett öronbedövande jubel skakade om hela Vancouver.


OS-finalen i ishockey.

Jag hade upplevt något makalöst, och Kanada firade sitt fjortonde guld, vilket succé-OS för värdnationen.
Långt efter slutsignalen och prisutdelningen så satt jag kvar och kunde knappt tro att det var sant det jag hade fått vara med om.


OS-guld till Kanada.

När det ändå hade löst sig med biljett till ishockeyn så kunde jag kanske även ha tur att få en biljett till avslutningen också… Jodå, jag hittade en volontär som sålde sin biljett till mig så ett par timmar senare så kunde jag se hur elden slocknade samtidigt som Neil Young uppträdde. Efter avslutningen så klev jag ut på Vancouvers gator och där firades guldet i ishockey! Gatorna var fyllda med lyckliga fans som drack och sjöng. Vilken bra avslutning på min resa!


Avslutningen på OS.

Avslutningsvis så vill jag ge min goda vän Pamela Thompson chansen att marknadsföra Whistler för er läsare:

”Whistler is a winter wonderland with excellent skiing and riding in the alpine, as well as great cross-country skiing in the valley near the village and in the Callaghan Valley Olympic Park which is just a 10 minute drive out of Whistler. If you don’t come in winter you can mountain bike in the bike park in summer, hike on many of the alpine trails, take a dip in one of the many valley lakes after hiking and biking and then walk, roller-blade, or run through the valley trail. Whistler also has a great array of fantastic restaurants to suit Canadian or European pallattes or enjoy Japanese Sushi, Mongolian stir-fries, Australian savoury pies, or U.S. casual burgers and pizza. The shopping is fantastic with an array of Art Galleries, clothing shops, and exclusive jewellers. Enjoy the many events such a free music concerts in the Olympic Plaza in the summer, Ironman sport event, Gran Fondo bike race, Tough Mudder team relay, Mudderella ladies team relay, 3 great golf courses, or for non-sporting people the Wine Festival and Film Festival shouldn’t be missed. Come and enjoy country ambience in the day and visit the hip night clubs at night. All ages both young, and young at heart enjoy Whistler Village and the valley offerings.”

Tack Pamela och Cissi för tipsen!

(Vill ni se filmen från resan? Sök på lengan11 och Vancouver på Youtube)

Vi hörs, Lengan.
Happy new Olympic year 2016

Populära hotell att boka i Vancouver och Whistler:

Hyatt Regency Vancouver

Pinnacle Vancouver Harbourfront

Pan Pacific Vancouver

Best Western Uptown Vancouver Hotel

Fairmont Chateau Whistler

Aava Whistler Hotel
Din voucher

Din kundvagn är tom.
Din voucher

Följ oss

Facebook

Twitter

Följ oss
Tel +46 852509593 • E-mail info@zleepinghotels.com
www.zleepinghotels.se • www.facebook.com/zleepinghotels.se

Observera att din kundvagn kommer att tömmas kl . De reservationer du gjort kommer att avbokas och annat innehåll i kundvagnen tas bort om du inte gör klart beställningen.

Fortsätt till kassan
Välj språk
Välj valuta