Hur kan vi hjälpa dig?
callcenter
Filtrera sökning

Avstånd till…

Avstånd till…
Rensa

Bekvämligheter

Antal stjärnor

Antal stjärnor (0 till 5):

Prisintervall

Prisintervall


Typ av boende

Måltider

Tema


Gästrecensioner

Valuta för pengarna
Gästomdöme
Rekommendationer
0%
|
50%
|
100%
|

BetalningsmetodSenaste inläggen från Hotellbloggen


Los Angeles, palmernas stad…

- Hi, I´m from Sweden and I´m stupid! Kreditkortet som gällde som biljett för att komma in på U2-konserten låg kvar hemma i värdeskåpet i Sverige…

Dags att damma av en gammal resedröm, att se ”The city of angels”, Los Angeles. När det stod klart att bandet U2 skulle ge sig ut på turné igen så var vi såklart nyfikna på vilka städer de skulle uppträda i. När schemat lades ut på hemsidan så fastnade jag direkt för LA och efter ett tag så var vi åtta kompisar som hade biljetter till U2 i ”The Forum”.

Jag bokade flyg direkt och resplanen blev en vecka på plats. Första tanken var att besöka Las Vegas ett par dagar, se konserterna i LA och sedan flyga upp till San Francisco för att avsluta med att bila ner till LA. Efter att ha berättat om planerna för en del vänner som varit på de platserna så fick jag klart för mig att det fick bli en vecka i Los Angeles, ingen idé att stressa omkring. Det får bli Las Vegas en annan gång, jag kommer definitivt åka tillbaka till Kalifornien igen. Vi blev uppdelade i två gäng, fyra av oss åkte till Vegas direkt medan resten av oss stannade i LA hela veckan. Och rådet som jag hade fått, att stanna i LA hela veckan visade sig vara ett gott råd. Trots att vi var där i en vecka så hann jag inte se allt som jag hade planerat att se.

Los Angeles ligger vid Stilla havet i södra Kalifornien och har ett behagligt subtropiskt medelhavsklimat. Vi besökte staden under den sista veckan i maj och upplevde då väderfenomenet ”June gloom”. Svala förmiddagar med moln och varma eftermiddagar med solsken. Vill man som turist åka runt i staden för att se alla sevärdheter så är det ett måste att hyra bil. Och det blev många timmar i vår bil…

Det är en stor stad med livlig trafik så man får räkna med att det tar sin tid att kryssa mellan de olika platserna, det är väl värt att planera i förväg hur man vill lägga upp dagarna och kanske välja ut en stadsdel per dag så att det inte blir så mycket tid i bilköer. Det finns ett utmärkt bussnät i staden men där förlorar man ju värdefull semestertid vid varje hållplats….

Mina upplevelser

Vi hade ett direktflyg från Stockholm till Los Angeles och vi landade sent på eftermiddagen. Tidsskillnaden var nio timmar så för oss var det mitt i natten svensk tid, vi var hyfsat trötta då vi möttes av våra vänner på flygplatsen. Tompa och Lotta hade redan varit i staden några dagar så de var pigga och glada då de hämtade upp mig och Bengt vid gaten. Vi tog hyrbilen och åkte mot Santa Monica och synen av alla palmer, utsikten över Los Angeles och känslan av att äntligen ha semester gav rysningar längs ryggraden.


Santa Monica Beach.

Vi bodde precis vid stranden i Santa Monica, fyra minuters gångväg från den berömda piren där tivolit blinkade färgglatt på kvällen. Två gator bort låg Third Street Promenade där det shoppades tröjor och skor under resan. Där fanns det även gott om restauranger och resans godaste middag intogs på Chipotle Mexican Grill, 1218 3rd St. En dag var det kaos på 3rd Street. Efter en stund såg vi att det var systrarna Kendall and Kylie Jenner som var på besök i en klädaffär för att lansera en sommarkollektion. Över 500 fans stod i kö för att få komma in i butiken…. Jag och Bengt gick vidare…

Jag gillade verkligen att strosa runt på Santa Monica Pier. Piren är över 100 år gammal och på den finns restauranger, butiker, ett akvarium och ett nöjesfält, Pacific Park. Längst ut på piren står fiskare och försöker fånga en fin kvällsmiddag från Stilla havet. Piren är slutet på den berömda vägen Route 66 och den har varit med i många filmer och TV-serier. Det kändes nästan overkligt när vi låg och solade på stranden bredvid piren, mitt bland alla torn som används av dagens livräddare och som även användes till TV-serien Baywatch. Men man vaknade till när man tog ett dopp i det kalla havet, lika bra det så man förstod att man inte drömde :)


Santa Monica Pier.

En dag tog vi en lång promenad längs Santa Monica Beach till Venice beach. Vilket myller av folk och olika personligheter. Be yourself passar rätt bra på folket som minglar längs strandpromenaden.


Härligt folkliv i Venice.

Vi smög in bland butikerna i Gingerbread Court och där träffade vi Berit från Sverige som bott i Los Angeles sedan 1981. Hon berättade att Chaplin och Hendrix hade bott i huset vi stod framför och sedan gav hon oss flera bra tips för vår vistelse i staden.


Venice.

Det var en härlig stämning runt om i Venice på söndagseftermiddagen. Butiker, marknadsstånd, musiker, gatuartister och folk ute på träningsrundor blandades med oss turister. På gymet Muscle beach tränade storvuxna karlar och på en liten yta bredvid stod folk på rullskridskor och dansade till musik. I skateboardparken for åkarna omkring i till synes livsfarlig fart men de hade full kontroll. Solen stekte och vi kände hur törsten gjorde sig påmind. Jag hade kollat upp en del takbarer hemma innan resan och en skulle ligga någonstans i Venice. Till slut hittade vi fram till Erwin Hotel och vi tog hissen upp till takbaren. Där möttes vi av en fantastisk utsikt över LA och Venice beach. Palmerna vajade framför oss då vi njöt av resans första mojitos :) Jag rekommenderar verkligen ett besök på Erwin Hotel Rooftop Bar, 1697 Pacific Avenue.


Erwin hotel Rooftop Bar.

Dagen avslutades på trevliga puben Ye Olde King’s Head,116 Santa Monica Blvd. Vi borde kanske ha sjungit karaoke där för vi kunde ju knappast ha blivit mer röda i våra ansikten än vad vi redan var, stark vårsol.

Självklart åkte vi turistbuss, hop on hop off. Vi betalade 44 dollar för ett 24-timmars pass och då fick man åka på fem olika rutter. Vi hann bara med två av dem och dessa linjer åkte runt i Santa Monica, Brentwood, Westwood, Beverly Hills och Hollywood.

I Westwood hoppade vi av bussen och tittade lite på UCLA och Los Angeles National Cemetary där stupade soldater ligger begravda. Sedan gick vi vidare till Pierce Brothers Westwood Village Memorial Park där Marilyn Monroe ligger begravd. Hennes minnesplatta har en annan färg än de andra gravarna på grund av att den måste rengöras så ofta från alla pussmärken… Graven bredvid är tom, den är reserverad av Hugh Hefner, Playboys grundare.


Marilyn Monroes look alikes syns överallt.

Vi hoppade på bussen igen och vidare genom Beverly Hills, Rodeo drive och Hollywood. Det blev en lång dag i solen där vi såg många kända platser från filmens värld. Jag uppskattar alltid dessa Hop on hop off-bussar för där har man chansen att förutom att se alla sevärdheter så får man ju även en bra överblick av staden och det blir lättare att hitta sen.


Bussturister.

En annan bra tur var ”Stars homes”. En klassiker där man åker runt i små öppna minibussar och tittar på kändisarnas hus samt en del sevärdheter i staden. Jag uppskattade verkligen turen som gick genom små mysiga kvarter i Beverly Hills och Bel Air. Vi åkte även uppe i bergen på vägen Mulholland och därifrån hade vi en fin utsikt över staden. Vi passerade förbi hus och stora gods som tillhörde bland andra Hugh Hefner, Whoopi Goldberg, Tom Cruise, Jennifer Aniston, Tarantino och Steven Spielberg. Flera gånger under resan så gled vi förbi en av världens dyraste shoppinggator, Rodeo Drive. Vi nöjde oss med att titta på alla butiker, var inte läge att kliva in och prova några finbyxor…. Vi hade inte tid… ;) Något jag aldrig kommer att glömma är alla dessa palmer som står längs gatorna i staden, magiskt för mig :)


Vackra kvarter i Beverly Hills.

Självklart kunde vi inte missa att besöka Hollywood Boulevard med alla stjärnor på Walk of fame. Det kändes som att gå i en filmkuliss. Stjärnorna på gatan, Dolby Theatre där Oscarsgalan går varje år, El Capitan Theatre, Roosevelt Hotel och TCL Chinese Theatre. Utanför Chinese Theatre har omkring 200 stjärnor lämnat sina fot- och handavtryck på gatan. En dag är det nog min tur…
Längs gatan trängs stjärnornas ”look alikes” och de fotograferar sig gärna tillsammans med turisterna mot en dollar eller två. Vi kunde inte stå emot turiststämpeln då vi såg en ”look alike” från filmen ”Hangover”….. det blev ett mycket bra foto :) Sedan körde jag turistandet all in och köpte enligt tradition en kylskåpsmagnet på Hollywood Boulevard!


Look alike från filmen Hangover.

Det var en intensiv vecka som även innehöll en lunch i Korea Town. Vi spenderade några timmar i bilen för att hitta dit så tack vare det såg vi skyskraporna i Down Town från alla håll… Vi fick lite Olympisk historia då vi besökte Los Angeles Memorial Coliseum. Olympiska sommarspelen gick där 1932 och 1984. Ni minns väl invigningen 1984 när Bill Suitor kom inflygande med en Jet pack inför 100 000 åskådare, en klassiker! Coliseum stod med på min ”måste se lista” och där fanns även Hollywoodskylten.


Olympisk historia vid Coliseum.

Vi tog bilen och åkte uppför gatan Beachwood Drive. Flera gånger passerade vi skyltar där det stod att man inte kunde åka där om man ville se Hollywoodskylten. Självklart trodde vi inte på varningarna och vi fortsatte längs gatan. Till sist kom vi upp till en fin utsiktsplats där vi hade tillräckligt nära till skylten för att känna oss nöjda. Bokstäverna är gjorda av stål från Australien och är nästa 14 meter höga. De är varumärkesskyddade och ägs av Hollywoods handelskammare. Vi såg även skylten när vi sedan besökte Griffith Observatoriet men därifrån var utsikten över staden mer lockande.


Tompa och jag vid Hollywoodskylten.

I Los Angeles finns flera filmbolag och man kan besöka deras studios. Vi valde att besöka Universal studios. I USA var det Memorial day så trots att det var måndag så var det lugnt på vägarna då vi åkte till Universal. Jag var i mitt turist-esse när jag vandrade mot entrén och fick syn på den stora jordgloben med texten Universal Studios på.


Universal studios måste besökas.

Vi klev in i filmens värld och upptäckte till vår glädje att det inte var så mycket folk i parken så vi gick direkt till attraktionen ”Studio tour” där kötiden enligt parkens stora skärmar var noll minuter. Det stämde och vi fick hoppa upp i en vagn direkt och sedan bar det iväg mot parkens uppbyggda filmkulisser. Vi åkte igenom flera olika stadskulisser som använts i filmer och sedan åkte vi in i ”King Kong 360 3D” Där fick vi uppleva hur King Kong kämpade mot dinosaurier runt vår vagn samtidigt som vagnen skakade och vatten sprutade, väldigt bra gjort! Sedan passerade kulisser till ”Grinchen”, ”Desperate housewifes”, ”Psycho” ”Earthquake” samt en stor flygolycka. En mycket bra tur där vi även höll på att bli uppätna av hajen från filmen ”Jaws” då vi passerade en liten sjö.


Hajen kom farligt nära under Studio tour.

Vårt nästa stopp var attraktionen ”Waterworld” där det verkligen gick hett och blött till. De som satt närmast showen blev ordentligt blöta då båtar och jetskis for omkring och sprutade vatten. Eld sprutade, människor for åt alla håll och plötsligt kom ett flygplan farande i luften och landade i vattnet precis framför oss… Action på hög nivå!


Waterworld, bra show i Universal studios.

Dagens bästa attraktion var lika snabb som bra. I ”Mummy the ride” så åkte vi iväg i en berg och dalbana som gick inomhus i mörker. I början gick den lugnt fram och olika mumier lystes upp och slem föll från taket över oss… Men plötsligt så sköts vi iväg i 70 km/h och alla skrek och skrattade så tårarna rann. Vagnen stannade till och vi hann andas i ett par sekunder innan vi for iväg igen…baklänges…
Det var dagens absolut bästa åktur.

”Jurassic park” bjöd på en forsränning där dinosaurier sprutade vatten över oss och de som hade klarat sig från att bli blöta innan det var
dags för det avslutande stupet blev blöta då när flotten bröt vattenlinjen efter ett högt fall :)

”Animal actors” bjöd på en rolig show där katter, höns, råttor, marsvin, fåglar och hundar visade upp sig.

”Shrek” var en 4D-bio där det stänkte vatten och spindlar kittlade oss på benen, klart sevärd :)

Var man än gick i parken så spelades det hög filmmusik och stjärnornas ”look-alikes” gick omkring och lät sig fotograferas med parkens gäster. Utanför parken låg shoppingcentret ”Citywalk” där vi stannade till på Hard rock café och åt middag. Vilken fantastisk dag på Universal!!!

Den dagen avslutades med cruising längs Hollywood- och Sunset Boulevard. Där passerade vi kända klubbar som Whisky a go go, Viper room, Roxy och Rainbow.


Whisky a Go Go.

Lite evenemang också….

Anledningen att vi åkte till Los Angeles var från början att se gruppen U2. De spelade på anrika The Forum i Inglewood och när man köpte biljetterna så registrerades de på kreditkortet och kortet gällde som biljett. På den första konsertdagens morgon så låg jag i sängen och tittade på mitt kvitto samt kreditkortet, siffrorna matchade inte varandra… Jag hade tagit med fel kreditkort!!! Det blev en lång dags väntan innan det var dags att åka till arenan. Vi möttes av en av de vackraste arenor jag sett och det var bara att ta tag i problemet direkt. Jag gick till biljettkontoret och möttes av en gigantisk man innanför luckan. -Hi, I´m Swedish and I´m stupid!
Jag tänkte att den starten bryter väl isen lite men mannen såg inte ett dugg road ut, det gjorde dock mina vänner… Jag berättade vad som hänt och mannen hänvisade mig till entrén. Jag gick nervöst vidare till entrén där jag såklart blev hänvisad tillbaka till biljettkontoret. Där valde jag en annan kassa och träffade på en trevlig kvinna som berättade att jag skulle söka upp ett bord vid entrén, där skulle jag få hjälp. Det stämde bra, mannen vid bordet lugnade mig och det räckte med att visa mitt körkort så fick jag en ny biljett och kunde gå in arenan tillsammans med mina kamrater. Där träffade vi våra vänner som varit i Las Vegas och det blev en bra förfest innan det var dags för Bono, sångaren i U2 att kliva upp på scenen och inleda showen med låten ”The Miracle (Of Joey Ramone)”. Bandet gjorde en bra spelning men publiken var inte riktigt med på noterna. Vi tyckte det var synd för det var en fantastisk arena och förutsättningarna för en magisk kväll fanns men förväntningarna infriades aldrig. Den amerikanska publiken njöt av showen med öl och mat i munnen istället för att sjunga med i allsången. Men vi var självklart nöjda med upplevelsen ändå.


Två bra konserter med U2 hanns med under veckan.

Andra kvällen var det bara jag och Bengt som hade biljetter så vi åkte dit och hälsade på min bästa kompis vid bordet som hjälpte mig med biljetten igen, han kände igen mig från kvällen innan… Under dagen hade vi varit lite oroliga ifall konserten skulle bli inställd då U2´s mångåriga tour manager Dennis Sheehan hade hittats död på sitt hotellrum i Los Angeles. Bandet skrev på sin hemsida att de drabbats av en stor sorg och förlust men att de skulle fortsätta turnén i Dennis anda. Patti Smith´s ”People have the power” dånade ut i högtalarna och arenan släcktes ner, Bono kom gående genom publiken och passerade bara en meter ifrån mig då han klev upp på scenen och inledde showen med samma låt som kvällen innan, ”The Miracle (Of Joey Ramone)”. Publiken och bandet var lite bättre än den första kvällen men det lyfte aldrig ordentligt. Mina favoritnummer var ”Beautiful Day” och vackra ”With or whitout you”.

Jag, Tompa, Lotta och Bengt hade även bokat en nostalgikväll i den lilla staden Agoura Hills som låg norr om Los Angeles. Vi tog bilen och åkte längs kusten till Malibu där jag spanade ut genom bilrutan för att försöka få en skymt av Lindsey Vonn som var där på ett fotojobb men hon syntes inte till och bilen svängde av Highway 1 och körde norrut genom vackra berg och dalgångar i Santa Monica Mountains. I Agoura Hills klev vi in på rockbaren The Canyon och det kändes som om vi klev in i en gammal Tarantino-film. Svårt att beskriva stället på annat sätt än…annorlunda. Vi hade ett bord vid scenen och hann äta middag innan det var dags för en av resans höjdpunkter, kultbandet Skid Row! Härlig känsla att få höra de gamla klassiska hitsen i en liten stad utanför Los Angeles. ”Big guns”, ”18 and life”, ”I remember you”och ”Youth gone wild”. Efter konserten åkte vi till den legendariska klubben The Rainbow på Sunset strip. Det var mycket folk i kvarteret eftersom U2 hade spelat ett exklusivt klubbgig på baren bredvid, The Roxy.

En vecka är alldeles för kort tid om man vill hinna utforska Los Angeles men vi gjorde verkligen vårt bästa och det är bara att invänta Bruce Springsteens nästa turné så kan det nog bli ett nytt besök på USA´s västkust :)

Vi hörs, ”Lengan”

Populära hotell att boka i Los Angeles-området:

Carmel by the sea
Hotellet ligger 300 m från stranden i Santa Monica och 50 m från ett köpcenter.

Dunes Inn Sunset
Mitt i Hollywood, på Sunset Boulevard och 3,2 km från Beverly Hills.

Figueroa Hotel
Prisvärt hotell med bra läge i Downtown Los Angeles.

Renaissance Palm Springs
Beläget vid San Jacinto Mountains, 3 km från Palm Springs Regional Airport.

The Garland Hotel
Charmigt hotell som hyllar skådespelerskan Beverly Garland, beläget intill Universal Studios.

Shangri La at the ocean
Ett hotell som ligger bara 300 m från stranden, nära Santa Monica Pier, Venice Beach and J. Paul Getty Museum.

Hilton Anaheim
Stort hotell beläget intill Anaheim Convention Center och ett kvarter från Disneyland.

Hyatt Regency Long Beach
Ligger vid Long Beachs vackra Rainbow Harbor.
Vår i Prag

Huvudstaden i Tjeckien har alltid lockat mig då jag matats med berättelser om hur fantastisk staden är då den har kommit på tal. Jag visualiserade mig själv promenerandes i Prags gamla stadsdel som finns med på Unescos världsarvslista och hur jag skulle njuta av folkvimlet på den berömda Karlsbron som tar turisterna över floden Moldau. Vaclavplatsen lät som ett vackert torg att utforska och jag hade även hört att mat och dryck skulle vara väldigt billigt.


Fin utsikt, Moldau, Karlsbron och Pragborgen.

Efter alla positiva omdömen om Prag så var det väl bara att vänta på att det skulle arrangeras något bra evenemang i staden som var värt att besöka, så att man kunde köra den gamla vanliga traditionen; att kombinera ett evenemang med en intressant stad.

När det stod klart att Prag skulle stå som värd för världsmästerskapen i ishockey 2015 så sattes planerna för ett besök igång. Ett par kompisar som har tagit över en resebyrå kom på den briljanta idén att ordna en gruppresa till VM och jag anmälde mig direkt. Vi blev 30 resenärer som fick uppleva en rolig och minnesvärd helg i Tjeckien. Vi hann med att se två ishockeymatcher samt att göra lite sightseeing i de centrala delarna av Prag.


Att kombinera evenemang med intressanta städer fungerar utmärkt.

Redan på Arlanda flygplats stod det klart att det skulle bli en lyckad helg när man såg vilka härliga individer som hade anmält sig till resan. I Prag väntade en buss på oss vid flygplatsen och den tog oss till hotellet i stadsdelen Malá Strana. Ingen i gänget hade fått sin rumsnyckel innan hotellbaren hade delat ut öl till hela sällskapet (Absinth till mig…) Jag delade rum med kompisarna Emil och Johan. Johan hade besökt Prag många gånger och såg fram mot ett nytt besök och att få upptäcka nya pärlor i staden. Något han inte hade upplevt tidigare i staden var hur det låter när en dragsmällare fastsatt i skorna smäller…. Vi blir aldrig vuxna… däremot blev vi lite oroliga ifall brandlarmet skulle starta på grund av krutröken….

Resenärerna var hungriga efter resan och gänget klev in på restaurangen ”Zlatý klas” som låg precis utanför hotellet. Kompisarna som höll i resan firade att de hade drivit resebyrån i ett år så det blev hyllningstal och skålar. Senare på kvällen skulle vi se den första hockeymatchen så redan under restaurangbesöket så hade många i gänget sina svenska matchtröjor på sig och en del hejaramsor började eka mellan borden. Senare hörde jag talas om att en smällare hade tydligen satts fast i en av researrangörernas jacka… Han blev visst lite paff när han skulle lämna restaurangen….

Utanför O2 Arena samlades tusentals fans i Fanzone där det fanns öltält, storbilds-tv och sponsortält. Sverige skulle möta hemmanationen Tjeckien och vi gulklädda svenskar var i underläge i Fanzone när hejaramsorna började sjungas. Jag hade stämt träff med Sveriges Radio och journalisten hittade mig bland mina vänner i öltältet. Med en mojito i handen så gjorde Radiosporten en intervju med mig som sändes hemma i Sverige senare under kvällen. Bra med lite mediatid ;)

O2 Arena byggdes 2004 och har en kapacitet för 18 000 personer. Trots att arenan har några år på nacken så tyckte vi alla att den var väldigt fin. Vi hade våra platser på etage två och därifrån hade vi bra utsikt över isen.


Tjeckien-Sverige, över 17000 åskådare i O2 Arena.

Sverige inledde bäst och efter 07:30 in i första perioden så ledde Sverige med 2-0, vilken start på helgen :)
Tjeckien reducerade efter 13 minuter och taket på arenan höll på att lyfta, det kändes som en jordbävning då de tjeckiska fansen jublade över målet. En jämn och mycket underhållande match följde. Vi blågula fans trodde nog att segern var klar då Sverige ledde med 4-2 i sista perioden med mindre än nio minuter kvar att spela.
Sex minuter senare ledde Tjeckien med 5-4 och hela arenan gungade då deras fans hoppade i takt. Vi svenskar kunde inte fatta hur det hade gått till, vilken vändning! Vi var helt överkörda och jag tog fram min videokamera för att föreviga tjeckernas segerglädje då plötsligt Sverige lyckades kvittera till 5-5 med 53 sekunder kvar att spela. Herregud vad vi jublade och skrek!! Matchen gick till förlängning och avslutades sedan med straffläggning. Sverige lyckades vinna och lyckliga tog vi oss ut till Fanzone där segern firades tillsammans med tjeckiska fans som sportsligt gratulerade oss. Öltältets golv sviktade ordentligt då storväxta fans från Lettland hoppade i takt till musiken och när de även tog sig upp på bänkar och bord så blev det en härlig underhållning att titta på. Som sagt, jag älskar evenemang :)


Vilket härligt gäng vi var i O2 Arena.

Under lördagen var det tänkt att vi skulle se oss omkring i Prag och nästan hela sällskapet slöt upp då vi lämnade hotellet på förmiddagen. Vi gick längs floden Moldau och passerade ”Det dansande huset”, vi såg hur turister hyrde trampbåtar på ön Slovansky Ostrov och vi tog obligatoriska selfies uppe på bron Most Legii med Karlsbron och Pragborgen som bakgrund. Vid det laget hade vi varit ute i 30 minuter och det började redan gnällas om att gubbarna var törstiga så vi satte oss på Café Lávka vid Karlsbron och tog en paus i solskenet. Stämningen var på topp trots att det var tidigt på dagen. Alla intryck från fredagen luftades medan törsten släcktes med mojito och öl. När det började beställas in vinflaskor kände jag att det var dags att gå vidare om det skulle finnas en möjlighet kvar att se några sevärdheter…


Café Lávka vid Karlsbron.


Vårsolen i Prag kräver att man fuktar strupen.

Några av oss tittade in på Tortyrmuseet som låg precis öster om Karlsbron. På tre våningar fanns olika tortyrredskap samlade och man kände lite hur man gick ner i humör efter den trevliga pausen på uteserveringen. Men humöret var strax tillbaka på topp då vi promenerade ut på Karslbron och trängdes med alla turister och konstnärer. Vi hade tur med vädret och vårsolen brände ordentligt när vi njöt av utsikten över floden. Vi träffade några andra från sällskapet som skulle ta sig upp till Pragborgen men vi var hungriga och valde att gå åt andra hållet för att hitta en restaurang i gamla stan att äta lunch på. Ungefär i den stunden så tog sightseeingen slut för vår del…


Karlsbron.

Efter att ha kryssat oss fram genom små mysiga gränder så kom vi fram till Gamla stans torg där vi hade tänkt se det berömda Astronomiska uret på Rådhusets södra vägg. Uret konstruerades på 1400-talet och är bland annat känt för sina figurer som rör på sig då klockan slår helslag. Vi kom inte ända fram… men vi hörde uret slå sex gånger…


Mingel i gamla stan.

Precis innan Rådhuset så kom vi fram till Hotel U Prince och jag hade kollat upp en del takbarer innan resan och detta hotell skulle visst ha en fin terrass så vi stegade in i receptionen och tog hissen upp till fjärde våningen. Där möttes vi av en hovmästarinna som undrade om vi hade reserverat bord men det hade vi såklart inte. Men det skulle gå bra att vi komma ut på terrassen och ta en drink så vi satte oss vid ett bord med en fantastisk utsikt över staden och beställde in varsin cocktail. Klockan var 14 och Rådhuset ringde för första gången, vi var ju nära att se urtavlan ändå..Vi skulle ju bara få ta en drink men vi chansade att beställa mat och det gick hur bra som helst och där blev vi kvar.. Det astronomiska uret ringde gång på gång utan att vi kunde se föreställningen, men vad gjorde det, vi satt i solen och hade en fantastisk eftermiddag med öl, vin, bubbel, drinkar och mat. Vi började bli lika röda i ansiktet som takpannorna på taken runtomkring oss, vi var ju inte vana med stark sol så här tidigt på våren. När klockan slog för sjätte gången så hade vi under fem timmar skrattat så mycket att vi var helt färdiga. Den 42 cm långa notan betalade vi med glädje då den trots allt var väldigt billig :)


Hotel U Prince takterrass.

Kvällen fortsatte med ett restaurangbesök på Staromácek och sedan blev det dans i källaren på James Dean Prague Club. En väldigt lyckad dag med både sevärdheter och fest.

Söndag och dags för match igen, Sverige-Österrike. Jag var otroligt trött efter den roliga natten och det var inte optimalt att sitta i en taxi i över en timme för att ta oss till arenan. Det var Prag maraton just den dagen och stora delar av innerstan var avstängda så taxin fick köra en lång omväg för att ta sig till O2 Arena.

Väl framme så var det bara att njuta av atmosfären igen. Över 15000 åskådare fanns på plats trots att matchen spelades mitt på dagen en söndag. Österrike hade gott om fans på plats och de skapade en härlig inramning då deras lag inledde matchen bäst. Vi hade bra platser på läktaren och zoomades in i tv flera gånger. Jag fick kritik hemifrån att jag hade solglasögon på mig inomhus men…det var väldigt ljust i arenan ska ni veta, och varmt… Matchen gick bra för Sverige, Filip Forsberg gjorde tre mål och slutresultatet blev till slut 6-1 till Sverige. Segerfesten i Fanzone pågick ett par timmar efter matchen och sedan blev det taxi mot hotellet.

När taxin passerade gamla stan så hoppade jag av, jag var ju tvungen att se det där uret slå EN gång…Det var hundratals turister på plats när jag äntligen fick se showen…
Men jag jag blev lite besviken, hade fått för mig att det skulle hända lite mer med figurerna som står runt urtavlan när klockan ringer men ”showen” var inte så händelserik..


Många turister på plats vid det astronomiska uret.

MEN, jag hade sett ett ”måste” i Prag och nu kunde jag lugnt mingla runt i gamla stans gränder. På kvällen blev det middag på Hard Rock Café och sedan avslutades helgen med drinkar uppe på U Prince takterrass. Utsikten på kvällen över Gamla stans torg var magnifik och det blev en bra avslutning på resan.


Utsikt över Gamla stans torg från U Prince takterrass.

Två segrar i hockeyn, bra väder, roligt resesällskap och en vacker stad. En lyckad helg som gav mersmak av Prag. Jag hann ju inte se allt som jag hade skrivit upp på min ”to do list” innan resan så det blir absolut fler resor till Tjeckien och Prag, det gäller bara att vänta in något kul evenemang ;)

”Lengan”

Populära hotell att boka i Prag:

Green Garden
Ligger i en 1800-talsbyggnad i Prags centrum, bara en kort promenad från berömda Wenceslas Square och alla huvudattraktioner.

City Inn
Ligger mitt i Prag och nära Centraltågstationen.

Three Crowns Hotel
Hotell sedan år 1918, beläget 1,5 km från Wenceslav Square.

Gloria Hotel
Hotellet ligger på en lugn kullerstensbelagd gata i Vitkov i Prag, nära centralstation, Charles Bridge, Republic Square, Prags slott och Wenceslas Square.

Atos
Beläget i Mala Stranaområdet.

Botel Albatros
Flytande båt-hotell på Vlatava-floden i Prag, ca 900 m från torget i Gamla stan.
Äventyr i Dublin & Kilkenny

Irlands största stad Dublin är en mysig stad med trevliga och hjälpsamma invånare. Det är en populär shoppingstad med bland andra gatorna Grafton street och Henry street. Det finns även gott om kulturella inslag med sevärdheter, teatrar, musikaler och museum i stadens centrum, MEN, det som lockat mig till staden är naturligtvis sport och musik.

2009 skulle några av mina vänner åka till Dublin för att se U2 uppträda på Croke Park. Efter ett tag insåg jag att det kunde jag ju inte missa så det vara bara att boka flyg, boende samt att försöka hitta en biljett till konserten. Jag hittade en annons i Sverige där en kille ville sälja två stycken biljetter, jag tänkte att det kunde ju kanske vara en bra affär, den andra biljetten borde ju kunna säljas dyrt i Dublin och på så sätt kunde jag ju få in lite fickpengar.


På plats på Croke Park inför U2-konserten.

Jag kom till Dublin tidigare än mina vänner så jag hann med att vandra omkring i staden och besöka en hel del souveniraffärer på egen hand. Självklart är jag den där turisten som köper en kylskåpsmagnet i varje stor stad som jag besöker, i Dublin blev det en med en treklöver. Jag är även en klassisk fototurist så det blev några fina bilder med floden Liffey som rinner genom staden. När man sett sig omkring i flera timmar så behöver man släcka törsten och det gör man bäst i Temple barområdet. Längs Fleet och Essex street ligger barerna vägg i vägg med varandra och innanför de vackra fasaderna ryms musik, vänskap och en varm atmosfär. Jag var trött efter en lång dag och hade bara tänkt ta en Gin & Tonic inne på Temple Bar men jag blev kvar där i över sex timmar… U2-fans från hela världen hade sökt sig till baren och trubadurerna firade stora framgångar då de spelade U2-sånger samtidigt som barbesökarna sjöng med i mäktig allsång. Jag träffade Yogi och Wendy som hade rest från Boston till Dublin för att gå på konserten. Vi blev goda vänner och hade en fantastisk kväll i baren. Jag reser helst med sällskap men kvällar som denna då man hittar nya goda vänner så gör det inget om man är ute på äventyr ensam :)


Varför inte köpa en kylskåpsmagnet från ett stånd på bron över floden Liffey i Dublin?


Klassiska Temple Bar.

Nästa dag sammanstrålade jag med mina vänner från Sverige och vi gjorde ett besök på klassiska Guinness Storehouse. På flera våningar kan man följa hur det kända ölet blir till och överst i huset så finns en bar med panoramautsikt över hela Dublin. En Guinness ingår i entrébiljetten och vi satt i baren ett bra tag och njöt av solen och utsikten.


Utsikt från sjunde våningen i Guinness Storehouse.

Det var konsertdag så efter sightseeingturen på bryggeriet så värmde vi upp ett tag på Temple Bar innan det var dags att åka till arenan Croke Park. Vi hade handlat en del godsaker och slog oss ner vid en liten kanal som rann förbi utanför arenan. Samtidigt som den första vinflaskan öppnades så inledde U2 sitt soundcheck. Jag gick flera gånger omkring vid arenan och försökte sälja min extra biljett, U2 på hemmaplan, jag skulle ju tjäna pengar….
Det gick inte alls, det var alldeles för många med samma tankar, det fanns ingen chans att bli av med biljetten och förvånad och besviken så gick jag in genom biljettluckan med två biljetter…. Men besvikelsen byttes ganska snabbt till ren glädje då vi klev in på innerplanen av Croke Park och precis när U2 gick upp på scenen så skingrades regnmolnen och solen kom fram, 80 000 fans jublade, det var dags!
Efter en tung månad med rykten om osämja i gruppen, skatteproblem på Irland och dåliga recensioner i Amsterdam så var det ett taggat U2 som drog igång på hemmaplan. Och redan i första låten Breathe så var segern i hamn, publikens vrål var öronbedövande!! När alla sjöng med i Desire fick man gåshud! Det måste ha hörts över hela Irland! Bono sa: ”- Det har kommit fans hit från hela världen ikväll, bara för att de vet, att ska man se U2 är detta bästa platsen i världen!!!” Och alla jublade såklart :)
Mina personliga favoriter ”Where the streets have no name” och ”With or without you” var magiska. Enda kritiken var väl att konserten var alldeles för kort med endast två timmar. Men jag är ju lite bortskämd med att Springsteen spelar över tre timmar…


U2 med sin makalösa scen.

Efter konserten pustade vi ut på planen, lyckliga och trötta. En dröm hade förverkligats, att få se U2 på hemmaplan. Tyvärr skulle jag resa hem nästa morgon så det fick bli en gruppkram och medans mina vänner gav sig ut i Dublinnatten så var det bara att gå hem till hotellsängen för min del… Men Dublin gav mersmak och några år senare var vi tillbaka!

2013 kvalade det svenska fotbollslandslaget till fotbolls-VM i Brasilien och bortamatchen mot Irland spelades i Dublin. Vi tvekade länge om vi skulle åka men när flygpriserna sjönk så var vi fem kompisar som slog till och bokade. Det är alltid bra stämning på Sveriges bortamatcher med tusentals fans som reser med och stöttar laget. Supportersamlingarna innan matcherna brukar hållas på något torg och där ordnas det med barer och underhållning. Sånt gillar vi och det brukar bli flera resor under varje mästerskapskval.


Invasion av svenska vikingar i Dublin.

Jag checkade in på The Bridge House i centrala Dublin och fick ett rum högst upp i huset med en balkong där jag hade utsikt över Parliament street och Essex street, med andra ord, utsikt rakt in i Temple barområdet :)
Det blev en dag tillsammans med många blågula vänner i centrala Dublin. På Temple Bar Square fanns ”Swedish corner”, platsen där alla svenska fans samlades för att ladda inför den viktiga matchen. När avsparken närmade sig så var det dags för den obligatoriska marschen till arenan. Ett långt gult tåg gick genom Dublin till Aviva arena och längs vägen stod glada irländare och vinkade glatt. Vi var ca 6000 svenska fans på plats och vi fick igång en mäktig stämning innan matchen. Man är alltid lika glad att man är på plats då den svenska nationalsången spelas. Vi var nervösa inför den viktiga matchen och det blev inte bättre efter att den hade startat…


Svenska fans på marsch genom Dublin.

Sverige inledde uselt och Irland anföll mot kortsidan där vi stod gång efter gång. Till hemmafansens vilda glädje så gjorde Robbie Keane 1-0 till Irland och det kändes inte som om vi skulle kunna vända på matchen. Genom ett under så lyckades Sverige kvittera innan halvtid och hoppet om VM i Brasilien levde igen. Andra halvlek var mycket bättre från Sveriges sida och framför den svenska klacken så gjorde Anders Svensson 2-1 vilket blev slutresultatet. Vi hoppade och jublade såklart, nu hade vi en bra chans att nå VM samt en bra anledning att fira på Dublins gator. Resans enda kulturella inslag kom efter matchen då vi åkte hästdroska genom ett regnigt Dublin. Det blev ett kort besök i staden men vi var otroligt nöjda ändå när vi lämnade Irland nästa dag, tre poäng i kvalet samt många skratt och roliga upplevelser tillsammans med goda vänner.


Sebastian, jag och Kimmo firade den svenska segern på Aviva Arena.

Samma år avslutade Bruce Springsteen sin långa Europaturné med två spelningar i Kilkenny, en liten stad 120 km sydväst om Dublin. Jag hade sett 25 konserter med Springsteen och behövde väl knappast se ett par stycken till… men det lockade ändå att se de sista på turnén, de kunde ju bli speciella… Jag frågade runt bland mina vänner men fick inget sällskap att åka med så till sist bokade jag resa och konsertbiljetter själv. Kilkenny är en stad med ca 20 000 invånare som är känd för sina medeltida byggnader. Att 30 000 Springsteen-fans behövde någonstans att bo gjorde det inte lätt för mig men till sist så hittade jag ett hotell för första natten.
De andra två nätterna kom jag att spendera på en inomhuscamping…
Jag lyckades pricka in ett fantastiskt väder så jag njöt verkligen under helgen då jag gick runt i den lilla staden som verkligen bjöd upp till ett Bruce-party. Alla barer och affärer var pyntade med USA-flaggor och bilder på Springsteen. När man stod på bron över floden Nore som rinner genom staden så kunde man på ena sidan se det vackra Kilkenny Castle och på den andra sidan en bar vackert pyntad med en gigantisk Springsteen-gitarr på taket. Det kändes som om man hade kommit till himlen med tusentals andra fans :)

Resan inleddes med en 1,5 timmes lång tågresa från Dublin till Kilkenny genom ett vackert landskap. Inför konserterna med Bruce så brukar fansen anordna ett kösystem för de som vill komma in i fållan framme vid scenen, ”the pit”. Jag ville självklart stå längst fram så jag gick direkt från tågstationen till arenan där många fans hade samlats trots att det var dagen innan första showen. Jag fick numret 276 skrivet på handen och antecknades även på en lista och informerades om att nästa upprop var om två timmar. De som inte var på plats under uppropen (roll calls) ströks från listan och fick ställa sig sist i kön igen…
Jag checkade in på mitt hotell och två timmar senare stod jag på plats utanför Nowlan Park där det var roll call. Det var gott om fans som tältade utanför arenan och stämningen och förväntningarna var på topp. Kilkenny visade sig verkligen från sin bästa sida. Klarblå himmel, mysiga barer överallt, restauranger längs floden, butiksfönster pyntade med Springsteen-saker och Kilkenny Castle som en filmkuliss. Jag gick verkligen bara runt och njöt tills hungern satte in och det blev middag på St. Kieran´s street. Klockan 22 var det dags för upprop igen och i solnedgången utanför Nowlan Park var det flera hundra fans på plats. Vi blev avprickade och sedan fick vi information om hur lördagens schema såg ut, 09.30 var nästa roll call. Resten av kvällen spenderades inne på flera av stadens mysiga barer med livemusik och trevliga samtal med ortsbefolkningen.


Magiska staden Kilkenny.

Nästa morgon var det dags att checka in på en camping inomhus med 200 tält i en idrottshall.. med två meters mellanrum.. 90€/natt. Det var ett hemskt ställe. Små tält, högljutt såklart, toaletter som stank och små duschar i en trailer ute på parkeringen. Men vad gör man inte för att få uppleva äventyr…

Jag hade beställt taxi för att ta mig till arenan och roll call men taxin dök aldrig upp. Klockan gick och jag blev mer och mer stressad eftersom jag inte ville förlora min plats i kön nu när jag hade ett så bra nummer. Till sist hittade jag Maurice, en äldre man som absolut kunde tänka sig att köra mig till arenan. Glad hoppade jag in i hans bil bara för att upptäcka att jag hade satt mig på höger sida…framför ratten… Maurice och jag bytte plats och en stund senare så var jag framme vid Nowlan Park. Vid lunch släpptes vi in på arenan och jag lyckades komma längst fram. Helgen var en festival som hette Wrecking ball weekender och under lördagens eftermiddag så spelade Josh Ritter, Damien Dempsey och Glen Hansard. Den sistnämnde var riktigt bra och han gästspelade senare under kvällen med Springsteen. Klockan 19.30 så var det äntligen dags för Bruce Springsteen & The E Street Band :) Efter inledande ”This little light of mine” så började det stora partyt! I en följd kom ”Badlands”, ”Out in the street” och önskelåtarna ”Shake” / ”Sweet soul music”. Till publikens stor jubel så valde Bruce att spela hela albumet Born in the USA från start till slut. Som första extranummer gjorde han en magisk version av Drive all night tillsammans med Glen Hansard, många tårar föll där på Nowlan Park. Jag var så glad över att få stå längst fram och när hela bandet lämnat scenen efter sista låten så stannade Bruce kvar och framförde en akustisk version av Thunder road, en av mina absoluta favoritlåtar, vilket slut på konserten!


Härligt drag längst framme vid Springsteens scenkant.

Efter showen var det fest på stadens barer och trubadurerna som spelade Springsteens sånger hyllades såklart. När jag till sist kom ”hem” till campingen så var polisen på plats för att avhysa ett gäng som inte kunde respektera att det skulle vara tyst på natten. Jag fick verkligen en usel sömn den natten, så usel….

Trött och sliten begav jag mig till Nowlan Park igen vid lunch på söndagen. Trots att jag var sen så lyckades jag få ett armband till ”the pit” men jag hade inte tänkt stå allra längst fram så jag kunde ta det lugnt och mingla runt på arenan. Jag träffade Mari från Norge som jag hade lärt känna tidigare under året då Springsteen spelade på Wembley. Vi tog oss längst bak i ”piten” och där träffade vi bl.a. Andy och Gayle från England, personer som jag nu räknar som vänner för livet. När konserten inleddes så stod jag bredvid en annan gammal bekant, den legendariske NBA-coachen Pat Riley. Vi stod bredvid varandra under Springsteens konsert på Giants Stadium i New Jersey 2009.


Vänner för livet tack vare Springsteens konserter.

Konserten inleddes precis som kvällen innan med ”This little light of mine” och följdes sedan av en av mina favoriter ”My love will not let you down”. ”Badlands” och ”We take care of our own” fullbordade en grym inledning som fick hela Nowlan Park att koka. Kvällen till ära spelade bandet hela albumet ”Born to run” live. Det fanns många ögonblick under kvällen som jag aldrig kommer glömma, ett av de starkaste var efter showen då jag och mina nya vänner förenades i en stor gruppkram. Turnén var över och vi hade alla upplevt många roliga ögonblick runtom i Europa. Kvällen avslutades nere i stan där vi blev ett stort gäng som sammanfattade alla upplevelser.


Springsteens avslutande konsert på Europaturnén.

Efter ännu en natt i tältet med dålig sömn så var det dags att åka hem till Sverige. Jag reste dit ensam men for hem med många nya vänner!
Återvänder gärna till denna fantastiska stad Kilkenny!! Och Bruce, du får gärna komma tillbaka och köra ett par shower där igen, ok!?

Lengan

Populära hotell att boka i Dublin:

Maldron Hotel Cardiff Lane
Beläget på södra sidan av floden Liffey, ett stenkast från centrum.

Temple Bar Hotel
Välkänt hotell med utmärkt läge mitt i Dublins livliga nöjeskvarter Temple Bar, med en mängd pubar, shopping och restauranger runt knuten.

Arlington Hotel Temple Bar
Detta hotell ligger på Lord Edward Street i området Temple Bar, 300 m från Grafton Street.

Gresham Hotel
4-stjärnigt hotell mitt i Dublins centrum.

Lynams Hotel
Hotellet ligger mitt i teaterdistriktet i Dublins centrum, mittemot monumentet Spire of Dublin.

Populära hotell att boka i Kilkenny:

River Court
Hotellet är beläget vid stranden till floden Nore, 500 m från Kilkenny Castle.

Kilkenny Ormonde Hotel
Hotellet lgger 250 m från Rothe House & Gardens, 300 m från Kilkenny Castle liksom från ett köpcenter, 600 m från St. Mary’s Cathedral, 800 m från klostret Black Abbey, 1,5 km från St. Canice’s Cathedral och 3 km från en golfbana.

Aspect Hotel Kilkenny
Smithsland South Springhill, 4km från centrum.
Din voucher

Din kundvagn är tom.
Din voucher

Följ oss

Facebook

Twitter

Följ oss
Tel +46 852509593 • E-mail info@zleepinghotels.com
www.zleepinghotels.se • www.facebook.com/zleepinghotels.se

Observera att din kundvagn kommer att tömmas kl . De reservationer du gjort kommer att avbokas och annat innehåll i kundvagnen tas bort om du inte gör klart beställningen.

Fortsätt till kassan
Välj språk
Välj valuta